Falimentul unui sistem competitional prost gandit. O noua piesa din puzzle: inutila tabela Berger

Sezonul 2013-2014 va intra în istorie drept cel mai stupid şi încurcat sezon din istoria fotbalului românesc la nivelul eşaloanelor doi şi trei. Ultima năzdrăvănie a venit de la programul play-off-ului şi play-out-ului, care iniţial a fost "construit" pe

Sezonul 2013-2014 va intra în istorie drept cel mai stupid şi încurcat sezon din istoria fotbalului românesc la nivelul eşaloanelor doi şi trei. Ultima năzdrăvănie a venit de la programul play-off-ului şi play-out-ului, care iniţial a fost "construit" pe baza unei tabele Berger de 6, publicată atât pe site-ul de competiţii al FRF, frfotbal.ro, cât şi pusă la dispoziţie pe hârtie tuturor reprezentanţilor cluburilor din cele două eşaloane.

Publicat, scos şi republicat de câteva ori, în special în ziua de luni, programul a suferit o modificare radicală pe care puţini au sesizat-o până în această seară, pentru că de la etapa a doua nu mai are nicio legătură cu tabela Berger originală. Mulţi oficiali de cluburi au fost surprinşi când au constatat că programul pe care şi-l făcuseră s-a schimbat peste noapte, singura constantă fiind doar etapa de Paşte. În rest, nicio legătură.

Mister rezolvat: tabela era "defectă"

Încă de sâmbătă, Liga2.ro a publicat programul logic al celor două faze ale Ligii a II-a, iar luni am publicat şi programul celor şase serii ale Ligii a III-a, pornind de la regulamentele oficiale ale competiţiei şi tabela Berger mai sus amintită. La acel moment s-au sesizat nişte mici probleme, cum ar fi faptul că Unirea Tărlungeni juca trei meciuri la rând pe teren propriu, dar dacă aşa era programul oficial, nu mai era nimic de comentat.

Se pare că şi Departamentul de Competiţii a sesizat problema în cauză, astfel că în ultimele 24 de ore s-a trecut la reorganizarea întregului program al play-off-ului şi play-out-ului, care acum arată radical schimbat faţă de cel iniţial şi nu mai are nicio legătură cu o clasică tabelă Berger de 6.

Informaţia a fost confirmată de biroul de presă al FRF în urmă cu puţin timp, aşa că acesta va şi rămâne programul final. În acest context, mai mulţi oficiali de cluburi şi-au exprimat nemulţumirea, pentru că acum vor trebui să schimbe programul stabilit pentru săptămâna viitoare, în condiţiile în care nu vor mai juca acasă, ci în deplasare şi viceversa.

Dacă ne mai gândim că joi se va lua în discuţie schimbarea sistemului competiţional pentru sezonul 2014-2015, cu efecte directe asupra competiţiei în curs de desfăşurare, asta dacă se va decide mărirea numărului de echipe prin renunţarea la retrogradare, nu mai e nimic de comentat. Asta pentru că vom avea parte de un play-out de formă, în care nu va mai exista nicio miză, iar pariorii vor putea câştiga bani frumoşi.

Liber la noi contestaţii şi scandaluri

Liga2.ro a analizat noul program inventat de FRF după care se vor disputa atât meciurile din play-off, cât şi cele din play-out. Noul criteriu de pe care s-a judecat ar putea atrage contestaţii nenumărate de la echipele cărora nu le-ar conveni noul program. Clasica tabelă Berger de 6 era arhicunoscută, în schimb noul program făcut de FRF e inventat şi cluburile care se pot considera dezavantajate pot acuza favoruri pentru celelalte formaţii. Noi contestaţii peste zecile care sunt deja făcute. Vezi şi comunicatul de astăzi al conducerii SC Bacău prin care cere Federaţiei să li se facă dreptate şi să li se permită să-şi depună dosarul de licenţiere pentru Liga I, având în vedere că au prins în ultima etapă un loc de play-off (turneu în care se decid echipele care promovează) şi termenul de depunere expirase deja. Băcăuanii sunt acum nevoiţi să facă figuraţie în următoarele 10 etape, deoarece, chiar dacă s-ar califica pe unul dintre primele două locuri, nu ar putea promova. Figuraţie pe care o vor face şi Unirea Slobozia, ACS Berceni şi FC Olt, echipe calificate la play-off, însă fără nicio şansă să acceadă în Liga I pentru că nu au licenţă. Nici măcar nu au încercat să o obţină. Indiferent de ce transmit oficialii acestor echipe, ei ar putea fi acuzaţi oricând că nu-şi respectă propriul interes şi că pot face jocurile altora.

Iată mai jos sistemul de pe care s-a făcut noul program al play-off-ului şi al play-out-ului, iar în dreptul etapei veţi avea afişată etapa echivalentă care corespundea tabelei Berger de 6, de pe care să făcuse iniţial programarea:

Etapa I - echivalentă cu Etapa I Berger6

1-6
2-5
3-4

Etapa 2 - Etapa 5 B6

5-1
4-2
6-3 - acest meci este invers faţă de cum e stabilit în tabelul Berger de 6

Etapa 3 - Etapa 4 B6

1-4
2-3
6-5

Etapa 4 - Etapa 3 B6

3-1
4-5
2-6
 
Etapa 5 - Etapa 2 B6

1-2
5-3
6-4

Etapa 6 - Etapa 6 B6

6-1
5-2
4-3

Etapa 7 - Etapa 10 B6

1-5
2-4
3-6 - acest meci este invers faţă de cum e stabilit în tabelul Berger de 6

Etapa 8 - Etapa 9 B6

4-1
3-2
5-6

Etapa 9 - Etapa 8 B6

1-3
5-4
6-2

Etapa 10 - Etapa 7 B6

2-1
3-5
4-6

Pentru a afla noul program al Ligii a II-a şi a III-a înlocuiţi cifrele cu echipele care au terminat pe respectivele locuri în clasamentele spaeciale de play-off şi play-out.

Rămâi pe Liga2.ro pentru a vedea programul final al play-off-ului şi play-out-ului celor două eşaloane

Articol scris de Mihai ANDRIEŞ şi Marius ANGHEL

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logat pentru a comenta

;